Zghihară de Averești
Soi | Zghihară de Huși – Denumire de Origine Controlată „Huși” |
Tip vin | Alb – Sec |
Areal | Domeniile Averești – Podgoria Huși |
Vie – Struguri | Strugurii au fost recoltați manual la maturitate deplină de pe parcelele atent evaluate. |
Vinificație | După zdrobire, primul pas constă în macerarea mustuielii la o temperatura de 10°C. Decantarea se face gravitațional la rece, iar apoi are loc fermentarea controlată pe o durată de 21 de zile. După fermentare are loc pritocul prematur, moment în care este îndepărtat sedimentul grosier. Vinul este ulterior ținut pe sedimentul fin, timp de 25-35 zile, pentru a căpăta complexitate. |
Filozofie | AVERESTI este cuvântul-cheie care desemnează nu doar o Busuioacă inconfundabilă și o Fetească Neagră vioaie, ci și unul dintre cele mai rare soiuri autohtone: Zghihara. Strugurii de Zghihară au triumfat aici și au găsit cea mai bună exprimare: nobilă, dar și năbădăioasă. Aceasta este încă o confirmare că la Averești, prin cultivarea atentă a strugurilor, iau naștere vinuri seducătoare, prin prospețime, intensitate a gustului și calitate a aromelor, care dau standardul de referință al soiului. |
Organoleptic | Nas intens, vioi, cu note florale. Gust dominat de fructe albe, cu note de citrice și fructe coapte, într-un strat fin, dar prezent, de condimente. Final reconfortant, cu note citrice. |
Servire | Bine răcit (8-10*C), potrivit la orice oră, perfect pentru vinete cu maioneză, ouă umplute, salate boeuf sau a la rousse, burger sau pulled pork. |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.