Șvaițerul este, indisputabil, regele brânzeturilor din Ținutul Călimanilor, datorită mărimii roților care pot ajunge până la 120kg, tradiției și calității sale. În decursul celor minim 3 luni de maturare, petrecute în condiții controlate de temperatură și umiditate, șvaițerul dezvoltă nu doar aroma sa unică, dulceagă, ce aduce aminte de gustul alunelor, ci și găurile care l-au consacrat și pentru care este atât de ușor de recunoscut.
Istoric, șvaițerul își are originea în ținutul Emmental, din Elveția. Primele înregistrări au fost datate în 1293, dar primele consemnări ale numelui (Emmentaller) au fost făcute în 1542. La începuturi, alveolele erau considerate un semn al imperfecțiunii și erau, pe cât posibil, evitate, dar astăzi sunt marca acestui tip de brânză. Ele se datorează unei bacterii propionice (Propioni shermanii), care determină eliberarea dioxidului de carbon și a azotului, bacterie care este responsabilă și pentru formarea gustului specific al șvaițerului.
da07dumitru (proprietar verificat) –
Cu nimic mai prejos fata de produse similare din tarile cu traditie in produsul respectiv. Incercati si nu veti regrets